27/11/06

HOTELS PER TOT ARREU

Desprès de la crisi dels tombant de segle, quan va estirar més el braç que la màniga, és a dir, quan va tenir molta més oferta que demanda, el sector hoteler va entrar en crisi. Però cinc anys desprès torna a anar com un cohet. A Espanya en general i a Madrid i Barcelona en concret. A Barcelona no hi ha dia que s’anunciï la construcció o la rehabilitació d’un nou hotel. Al parc existent, molt nombrós, s’afegiran aviat alguns més, tots de moltes estrelles. El proper de gran luxe a inaugurar està acabant-se al carrer Mallorca, entre Bruc i Llúria, davant de la Casa Thomas. El nou hotel respecta la façana d’un antic palau senyorial dels molts que encara queden a la dreta de l’Eixample, i competirà mansana amb l’hotel Claris, un dels més cars de la ciutat, un cinc estrelles gran luxe. La Dreta de l’Eixample corre el risc de convertir-se en un parc temàtic d’hotels de luxe. Als jardinets de Gràcia, al costat del hotel Casa Fuster, un altre de gran luxe, que es va inaugurar ara fa un any, s’ha inaugurat un altre, en aquest cas a un palauet la sensació del qual és que a la porta d’entrada per les nits cremen dues espectaculars torxes. Fa uns dies, a més, ens assabentaven que al començament de la via Laietana, al numero 3, al costat de Correus, en la que va ser seu del Banco Hispano Colonial, aviat es començaran les obres per a fer un altre hotel. Aquest, situat a un edifici noucentista catalogat com a patrimoni local, ha estat adquirit per 20 milions d’euros per l’empresa Gargallo, un grup hoteler de caràcter familiar que ja te 17 hotels a Espanya, 8 dels quals a Barcelona.

La moda de comprar antics palaus o edificis nobles del centre de la ciutat per reconvertir-los en hotels fa temps que es practica. És una manera de tenir els establiments a tocar de la ciutat històrica que tant atreu els turistes i viatjants de negocis. A canvi, però es corre el risc de que l’anima d’aquesta part de la ciutat es desnaturalitzi o marxi, agobiada per tant guiri. A més dels casos que els parlava del Eixample, a Ciutat Vella s’ha reconvertit en hotel l’antiga seu del diari La Vanguardia, al carrer Pelai; un altre palauet del carrer Elisabeths, ara hotel Camper; i el més gran de tots, la seu de Tabacs de Filipines, a la Rambla cantonada Pintor Fortuny, avui icona de la cadena hotelera de Nuñez i Navarro.
A la Via Laietana, el que abans anomenaven “rei de les cantonades” té previst convertir en hotel l’antiga seu de la Caixa, situada a la cantonada amb el carrer de Jonqueras. I allà mateix, una mica més a baix, l’antiga casa Cambó, construïda el 1930 pel líder de la Lliga Francesc Cambó, també s’ha convertit en hotel.

Amb una ocupació mitjana del 60% i sis milions de clients previstos per aquest any, els hotelers potser s’haurien de plantejar si no estan estirant una altra vegada més el braç que la màniga.