23/11/06

UNA METRÒPOLI EN UN IGLÚ

Un gran, enorme iglú instal·lat al centre de la plaça de Catalunya reclama la visita dels ciutadans de tot la metròpoli. La plaça, urbanísticament molt lletja, però simbòlicament molt important i central, acull una enorme construcció efímera –de 44 metres de diàmetre– en la qual es fa una gran exposició dotada de nombrosos mitjans i tècniques audiovisuals. La mostra es diu “Metròpolis Barcelona: el projecte comú” i vol explicar, representar i visualitzar els 60 grans projectes en marxa, en aquests moments, en els 36 municipis que conformen el que venim anomenant la Barcelona real, o la Barcelona metropolitana, o la ciutat de ciutats.

En efecte, quan el visitant s’introdueix a l’iglú per una de les petites portes d’accés, es troba amb un espai de 1.500 metres quadrats a l’interior del qual es distribueixen espacialment cinc àmbits temàtics, sota el denominador comú d’un terra en què es veu el mapa de la regió metropolitana, i dins d’aquesta, amb un sistema de retroil·luminació, el de l’àrea metropolitana de Barcelona. Un d’aquests espais mostra al visitant les grans transformacions i les grans infraestructures en construcció. Des del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, al parc de Negocis de Viladecans, la transformació de la façana marítima de Badalona, la porta Barcelona d’Esplugues o el projecte urbà de la futura estació del TGV al barri de la Sagrera de Barcelona.
Un altre espai informa sobre les comunicacions entre els municipis veïns, i els projectes en marxa per millorar-los amb més transport col·lectiu. Així, veiem el traçat i la construcció de la línia 9 del metro, l’ampliació de l’aeroport a El Prat, la prolongació de les xarxes del tramvia tant en el Baix Llobregat com en el Barcelonès, i la nova línia de ferrocarril entre El Papiol i Mollet del Vallès.
Un altra apartat parla dels projectes en curs per millorar el medi ambient, i permet veure com serà la enorme planta dessalinitzadora d’aigua de mar, situada al Prat, i des de la qual s’abastirà tota l’àrea metropolitana.
L’eix quart es refereix a la promoció de sectors estratègics vinculats al coneixement que es duen a terme a la metròpoli, i que abasten des del parc aeroespacial de Viladecans, al Sincrotró de Cerdanyola o al Superordinador Mare Nostrum de Barcelona.
Finalment, hi ha el cinquè espai, el dedicat als plans de millora dels barris més desassistits de la metròpoli i als plans per millorar la convivència entre els veïns.
Una exposició que estarà oberta fins als dies previs de Nadal i que ningú no hauria de deixar de veure, encara que sigui per prendre consciència de quina és la ciutat real en què viu, la qual, per ser gestionada de manera efectiva, necessita, més que mai, un govern de governs municipals, un govern de la metròpoli.