29/11/06

JA ÉS NADAL AL CORTE INGLÉS

El comerç ja ha donat el tret de sortida a la campanya nadalenca. A la majoria de municipis de Catalunya, els llums ja cremen als carrers anunciant la bona nova. ¡Jesús és nat a una botiga d’El Corte Inglés! ¡Benaurats, els consumidors!
A Barcelona, l’acte d’encesa del llums es vol convertir en una tradició. La setmana passada, l’alcalde i els regidors, inclosos els de l’oposició, van encendre els llums al so de la cançó de la Caballé i el Freddy Mercury. La cançó èpica del triomf olímpic que, de tant en tant, ens hem de posar per combatre les crisis d’autoestima. L’acte no va lluir el que s’esperava. Però va aconseguir els seus objectius. Sortir a la foto dels mitjans de comunicació i anunciar la bona nova comercial. Ara, només falten les paradetes de la catedral i de la plaça de la Sagrada Família, i ja tindrem el pessebre al complet. Les cases guarnides com si fos ple hivern –encara que, a hores d’ara, anem amb samarreta– les neveres ben plenes de menjar i les habitacions plenes de paper d’embolicar i bosses plenes d’objectes.

Les llums dels carrers s’encendran a partir de les sis de la tarda fins a mitjanit. Guarneixen els principals carrers de la ciutat, que són els que més botigues tenen. Cada reguitzell de llums senyala el camí de Betlem, és a dir, d’un centre comercial. Pares Noel i Santes Claus fan sonar la seva campaneta davant de les botigues, per si algú es despista i no en troba l’entrada. Les mames insisteixen als nens que han de ser feliços i portar-se bé, perquè els reis tot ho veuen. I els nens observen les mames mentre rumien a quin preu, en forma de joguina, premiaran el seu bon comportament. Durant la cerimònia d’encesa de llums, uns follets van acostar el foc a l’alcalde perquè encengués les bombetes. Tothom volia que fos un moment màgic. De moments màgics, es construeixen les esperances dels ciutadans. Per això, tots els polítics fan i diuen viure moments màgics. Perquè la insuportable levitat del ser, que deia Kundera, es faci suportable a la ciutat.

El llampec elèctric va il·luminar, al mateix temps, els carrers dels vint eixos comercials de Barcelona. Vist des del Tibidabo, la encesa va espurnejar el perfil enfosquit de la ciutat. Vist des de la conselleria de Medi Ambient, l’encesa va suposar una despesa, potser innecessària, de l’energia que teòricament haurien d’estalviar. Esclar que les bombetes d’aquest any són de baix consum, la qual cosa ens permetrà estalviar-nos 50.000 kilowatts / hora. És a dir, que dels 400.000 euros que ens va costar la broma nadalenca l’any passat, passarem a 350.000 aquest any. Tot sigui per mantenir viu l’esperit nadalenc i el compte de resultats d’aquets pobrissons de Fecsa-Endesa.